Česká protikorupčná polícia zasahovala kvôli podvodom s DPH

06.03.2013 Celý región

Praha 6. marca (TASR) - Česká protikorupčná polícia zatkla dnes pri celoštátnej akcii proti podvodníkom s DPH deväť podozrivých osôb, ktoré si, ako špecifikoval jej hovorca Jaroslav Ibehej, vzájomne vystavovali fiktívne faktúry. Informuje o tom internetový server iDNES.cz.

Podľa Ibehejových slov polícia odhaduje predbežne škodu na desať miliónov Kč, jej skutočná výška však bude zrejme podstatne vyššia. Podľa verejnoprávnej Českej televízie škoda dosahuje rádovo stovky miliónov Kč.

V rámci akcie, ktorá prebieha od utorka, sa realizovalo 30 domových prehliadok a prehliadok iných priestorov, v utorok večer sa začalo trestné stíhanie deviatich ľudí pre zločin krátenia daní, poplatkov a podobných povinných platieb. Osem zadržaných zostáva v celách Polície ČR.

Príslušníci bezpečnostných zložiek, podľa ktorých sa fiktívne faktúry týkali napríklad reklamných služieb alebo poradenstva, ktoré sa však v skutočnosti neposkytli, zaistili pri akcii asi 45 miliónov Kč a okolo 100.000 eur v hotovosti, ale aj niekoľko pozemkov a jeden byt v hodnote 18-20 miliónov Kč, vyplynulo z Ibehejových slov.
 

Vyberte región